חיזוק הביטחון העצמי והדימוי העצמי החיובי

מאת:אבי רט (מנהל חינוכי ועורך התלמוד הישראלי.)

פעמים, וגם העוסקים בחינוך הפורמאלי ובלא פורמאלי, מרוב ריצות בין הדחוף לחשוב, מרוב תיאומים ופגישות, ימי הערכות וטלפונים, וסתם שחיקה טבעית, נשכחים מהם כמה עקרונות יסוד הזקוקים לריענון לעל מי שנטלו על עצמם את משימת החינוך והחיבור לקהילה.
העיקרון הראשון הוא שהחינוך הוא לטווח ארוך. אנחנו לא מגדלים ילדים מהיום למחר. הפסוק המפורסם במשלי המתחיל במילים 'חֲנֹךְ לַנַּעַר עַל פִּי דַרְכּוֹ', מסתיים במילים- 'גַּם כִּי יַזְקִין לֹא יָסוּר מִמֶּנָּה'.

עלינו לזכור כי אנו משתדלים לבנות את אישיותו של הילד לטווח ארוך ובאופן יציב וחזק, כך שכל הערכים שספג בילדותו יהיו מוטמעים בו עד לימים של זיקנה, וגם אז- 'לֹא יָסוּר מִמֶּנָּה'. מלאכת החינוך צריכה להיות מכוונת לטווח הזה של שנים, ולכן צריך להיזהר לא להתפתות למניפולציות חינוכיות שאולי מותירות רושם ורגש לטווח הקצר, כמו איזו הפקת ענק מלאה בזיקוקים ועשן, אך לא מותירה חותם של ממש באישיות לטווח הארוך.

חינוך זה ריצה למרחקים ארוכים ולכן צריך לקחת אוויר ולהיות עם הרבה אמונה ובעיקר סבלנות. לא להתאכזב מנפילה של רגע, ולא להתלהב יתר על המידה מהצלחה של רגע. בריצה לטווח ארוך יש עליות ומורדות- ובאלו גם באלו אסור לשכוח את היעד והמטרה ארוכת הטווח- גַּם כִּי יַזְקִין לֹא יָסוּר מִמֶּנָּה.

העיקרון השני הוא חיזוק הביטחון העצמי והדימוי העצמי החיובי.
נכון שחשוב להעביר מידע וערכים, ונכון מאד שחשוב לעשות זאת בדרך שיש בה גם חוויה נעימה בצידה. אלא שבמקביל לכל זאת עלינו לזכור שכדי שילד יגדל בריא שנפשו ושמח בחלקו, אזי שמעבר לחום, תמיכה ואהבה, הוא זקוק לשני יסודות משמעותיים באישיותו- יסודות שיאפשרו לו לצמוח ולהתפתח, ליצור ולתרום לסביבה ולעולם. הוא זקוק לביטחון עצמי, ולדימוי עצמי חיובי. מי שביטחונו העצמי מעורער, ומי שרואה את עצמו ככישלון, כמסכן, כחלש וחריג, לא יוכל להתפתח, לא יוכל לצמוח, לא יצליח ליצור ולא יוכל להיות בשמחה, שכל אלו התנאים ליצירת אדם בריא וחזק באישיותו.

הנובע מכך הוא שבבואנו לקיים פעילויות חינוכיות וקהילתיות, אזי שמעבר לשאלות הלוגיסטיות והתקציביות, ומעבר להזמנת המרצים או האומנים וכל מה שקשור לארגון אירוע, עלינו תמיד לשאול ולבחון את עצמנו האם הפעולה שאנו עושים יש בה גם השפעה לטווח ארוך על עולמו של הילד, והם יש בה פוטנציאל לחיזוק בטחונו העצמי ודימויו החיובי של הילד.

אין עדיין תגובות למאמר זה

הוספת תגובה

To Top